vindarnavander

Tankar om träning

Publicerad 2011-09-27 09:08:01 i Allmänt

Bailey är nu tre och en halv månad, så gammal som Elton var då han kom till mig. Vi går på valpkurs, jag har läst flera böcker om valpträning och jag lägger upp träningsplaner vecka för vecka. Mest för att det är kul, för jag har inget riktigt mål. Jag vill testa att ställa ut honom, jag vill låta honom prova på någon av racing-grenarna för whippets eller vinthundar, jag vill träna någon typ av lydnad, rallylydnad eller agility. Men mycket beror på vad han kommer att tycka om att göra.

Jag har mött människor med inställningen att vinthundar är korkade, svåra att lära. Jag undrar lite var dom fått det ifrån. Min inställning till dom människorna är att dom inte vet vad dom pratar om.

Det är väldigt intressant att jämföra Cocker och Whippet. Elton har en enorm vilja att lyda, det är inte svårt att motiovera honom, men det kan ta lite tid för honom att få polletten att trilla ner. Man får nöta på ett tag tills det sitter. Med Bailey går allt så snabbt, han är inte korkad, han lär sig blixtsnabbt. Hos honom ligger istället utmaningen att hitta motivation. Han förstår snabbt kopplingar mellan kommandoord, utförande och belöning, men för den skull inte sagt att han alltid känner för varesig utförande eller belöning.

Bailey är på sättochvis även mer självständig än Elton. Men det kanske har med åldern att göra. Eltons prio ett är alltid, alltid att hänga med mig oavsett om det innebär ut och trava, åka bil eller bara ligga och vänta. Medan Bailey roar sig på egen hand när han tycker att jag är tråkig. Han har även stor trygghet i Elton. På våra lösa promenader är det snarare så att Bailey är ute med Elton än med mig om det inte bara är Bailey och jag förståss, då håller han sig till mig på ett helt annat sätt.

Men som sagt han är bara en valp, jag och Elton ägnade lång tid till att bara bygga förtroende och kontakt innan vi började träna på något av allt det som Bailey redan kan. Ändå testar vi några gånger varje dag att göra några "sitt", något "ligg", en liten, liten stund "stå fint" (för det är svårt) och några steg gå "fot". Det som just nu känns som lite mer på allvar är inkallningarna, att gå en vanlig koppelpromenad och rumsrenheten. Inkallning har fungerat superbra de senaste dagarna. Likaså rumsrenheten som bara helt plötsligt gick från att inte alls fungera till att fungera. Det svåraste är koppelträningen. Gå fot tränar vi oftast utan koppel och de flesta promenader tar vi lösa. Jag tycker själv att koppelträning är svår och inte så kul. Jag blir själv mer diciplinerad, noggrann och tydlig utan koppel, då har jag inget "verktyg" att fumla med, då har jag bara kontakten med hunden att jobba med. Och så är det just det; vi använder koppel lite för lite.

I övrigt är det lite miljöträning och lära känna Sockan (som kanske mest handlar om att vänja Sockan) som står på schemat och så valpkursen där nya övningar introduceras i rasande fart, men där har vi lagt oss på en ganska låg ambitionsnivå. För Eltons del har jag lagt ny energi på spårträning då våra långpromenader har minskat dramatiskt sedan Bailey kom. Han har gått flera olika typer av spår superfint nu den senaste tiden och med lite pepp från uppfödaren funderar jag nu igen på om vi inte ska ta och gå ett prov. Han är snubblande nära att ta championat. Jag upplever att Elton börjar komma till ro med vår nya familjesituation, han tar mer plats nu, håller sig inte lika mycket på sin kant och det utan att det behöver bli gruff mellan hundarna. Och jag tycker mig även se en minskning i hans skällande och vaktande. Så det går åt rätt håll, vi är nog snart tillbaks till lugnet före stormen. Den roliga valp-tiden är försvinnande kort (och intensiv) och snart drar jobb-vardagen igång för fullt för min del.

Det blev mycket babbel, om några få tankar om träning.

Balder har lärt sig

Publicerad 2011-09-15 16:39:45 i Allmänt



Jag trodde att Bailey lärt sig att inte jaga kanin, men efter att ha sett Bailey stå och tugga på Balder tror jag snarare att det är Balder som lärt sig att inte låta sig bli jagad. Dessutom är det så att Balder fäller just nu och det verkar som han tycker att det är ganska skönt att bli lite tuggad på. Det är inga bra bilder, men så fort Bailey märker att jag ser slutar han, jag har ju sagt att han inte får...

Hågelby

Publicerad 2011-09-15 16:28:54 i Allmänt

En av dem vet vad "stanna kvar" betyder


Bunden för första gången, inte alls kul


och lurvas, borde klippa öron, tassar och haka snart

13 veckor

Publicerad 2011-09-14 09:10:48 i Allmänt


Har jobbat fem dagra i rad. Hundarna sköter sig exemplariskt på jobbet. Inget gnäll på kontoret och rumsrenheten fungerar mycket bättre där än här hemma. Bailey har varit hos veterinären för vaccination och vi har börjat på valpkurs.

På valpkursen är det 12 hundar och minst 20 människor till de hundarna. Bailey är yngst, de andra är mellan 4 och 7 månader och det är både stora och små raser av alla möjliga typer. Första gången pratade vi om lek, belöning och kontakt och så tränade vi på några olika sitt och kontaktövningar. Bailey var duktig, men blev fort trött, dessutom var det blött och kallt, så han fick sitta i mitt knä med en jacka över ryggen och titta på de andra.

Kakelugnsprojektet igång

Publicerad 2011-09-14 08:56:27 i Allmänt


Sotaren godkänner inte eldning i den fina kakelugnen, väggen intill är inte brandsäker nog. Den måste bort!

Pappa, grannarna Vislav och Thomas tog ner väggen med en hammare, ett stämjärn, en kofot och en tigersåg på en kväll. Nu är det bara städning och uppbyggnad kvar.

Vilodag

Publicerad 2011-09-08 08:45:51 i Allmänt


Efter några intensiva dagar för hundarna fick dom en vilodag i går då pappa var här för att hjälpa mig med diverse husfix. Det var dessutom ganska ruggigt ute så Bailey höll sig mest innomhus.

Fågelhunden

Publicerad 2011-09-08 08:18:19 i Allmänt


Jag la ett spår genom att släpa en duva. Spåret började lätt men avslutades i skarpa serpentinsvängar nedför en backe med ganska snårig vegetation. Totalt ca 200 meter, inte så långt men jag var osäker på hur svårt/lätt det skulle vara att spåra släpad duva. Liggtiden blev längre än planerat, en bit över 5 timmar. Men han gick klockrent i bra tempo och bar stolt med sig fågeln hela vägen hem. Han blev helt slut!

12 veckor

Publicerad 2011-09-08 08:10:14 i Allmänt


Han växer! Fortfarande lika vild och dessutom lite modigare nu. 9 av 10 gånger kommer han vid inkallning. Han börjar förstå sitt och två gånger om dagen tränar vi på att jag lägger fram en godisbit, säger nej, hindrar honom från att ta den, säger hans namn, väntar på ögonkontakt, säger varsågod och låter honom ta godisen. Det börjar han också förstå. Rumsrenheten är fortfarande helt beroende av att jag passar på honom och tar ut honom stup i kvart. Det går lite lättare att gå i koppel nu men mest är han lös. Han har börjat gilla bilen, där är det vila och trygghet. Vi har åkt pendeltåg och rulltrappa och kännt stadslivet på pulsen ett par vändor. Han fullkomligt älskar människor. Svansen går som en propeller så fort han lyckas få kontakt med vilken främling som helst ute på stan. Väldigt gulligt tycker folk i allmänhet och många kommer fram för att prata en liten stund.

Balder

Publicerad 2011-09-05 13:44:25 i Allmänt


Jag har världens coolaste kanin, han vill så gärna vara med så han tar att ibland bli påsprungen och lite trampad. Bailey har lärt sig inneregler för hur man beter sig mot kanin och idag till Balders stora lycka tränade vi på uteregler för hur man beter sig med kanin. Balder fick komma ut och Bailey fick ha sele och långlina på sig för att jag skulle ha nån chans att kunna korrigera alla eventuella jaktattacker på kanin. En gång fick jag stoppa en attack, sen tyckte Bailey att Balder var tråkig och hittade på annat bus istället. Jag tror ändå att denna övning kommer att kräva en hel del repitition.

Annars har vi gjort ett litet foderbyte vilket resulterat i att nu är Bailey inte bara snabbast springande hund i huset, nu är han även snabbast ätande hund i huset. Och för Eltons del har jag lagt både blod, klöv och fågel på tining. Jag tror att han kommer må gott av ett rejält arbestpass om dagen en tid framöver. Han har tagit Baileys ankomst i familjen långt över mina förväntningar, men det är så mycket fokus på Bailey hela tiden så nu har jag laddat med två separata träningsplaner för hundarna. Tur jag har semester ett tag till.

11 veckor

Publicerad 2011-09-02 08:21:14 i Allmänt




Vi har haft besök av Kennelmatte och husse, samt kullsyster Bijou. Jag fick hjälp att försöka få till en uppställningsbild. Annars var det ett för mig pinsamt besök då Elton var stressad och hamnade i ett konstant skällande som jag inte fick stopp på. Eltons skällande gjorde även mig stressad och jag hade svårt att fokusera på besöket. Missade helt att fota kullsyskonens vilda lek.

Efter besöket kände jag mig illa till mods, vad har jag gett mig in på, hur ska jag klara av att forma en hund till när jag inte fått ordning på den jag redan har. Men samtidigt är det så mycket som jag är så nöjd med hos Elton. Och litegrann är det just det veka och känsliga i honom som fick mig att vilja ha en till hund. Elton har aldrig gillat främmande hundar eller människor, nya miljöer och stimmiga situationer har han också svårt för och går lätt upp i skall.

På de kurser vi gått har han nästan alltid varit bästa hunden. Vi har jättebra kontakt, han är lyhörd, samarbetvillig och relativt lättlärd. Men störningskänslig. På kurs är vi på samma plats, med samma instruktör och samma hundar och förare, då har Elton koll. På tävlingar och prov, då går det inte. Då är det för mycket nytt.

Varje ny situation kräver sin tid med lugn och långsam tillvänjning. Jag har lärt mig hur vi ska hantera de flesta situationer. Men ibland blir det jobbigt. Och nu när vi har lilla Bailey som vi båda känner stort ansvar för sätts vi inför nya utmaningar. Men vi ska nog lära oss hantera det också.

Vi har tagit vår första promenad med hundflocken på jobbet. Även då fick jag jobba med att lugna Elton och få tyst på honom. Bitvis gick det bra. Och det är ingen tvekan om att hundarna har mycket glädje av varandras sällskap. Det är en kul blandning hundar med en äldre Springerspanielhane, en Jackrusseltik, Elton, en ung Bordercolli tik, en valpCockertik och Bailey som är yngst.



















Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela