vindarnavander

Vilding, grävling och lufsen

Publicerad 2011-08-28 17:03:20 i Allmänt

Jag får lite hjälp att gräva i landet av den vilda grävlingen. Lufsen håller koll. De senaste dagarna har vildingen nog börjat förstå att jaga kanin är det förbud på här hemma och man får inte nafsa, krafsa eller skälla mot kanin heller. Så Balder kan snart återfå sin tidigare frihet. Men jag vågar inte riktigt lita på att kanin-reglerna är helt befästa ännu. Att gräva tycker jag är en helt okej aktivitet i jämförelse mot att jaga kanin.

Jobbat halvhelg

Publicerad 2011-08-28 16:49:26 i Allmänt

Nu har vi mitt i semestern tränat lite på de så småningom kommande vardagsrutinerna. Jag har jobbat halvsex- tio, lördag- söndag. Men vi har fortfarande inte träffat någon annan hund ännu. Till skillnad från Elton är Bailey alltid positivt inställd till nya människor så det ska bli spännande att se hur han kommer att reagera i hundmöten. Elton har ju aldrig varit varken intresserad eller road av att hälsa på någon han inte redan känner väl. Dom är så olika.

Fostra

Publicerad 2011-08-28 16:37:20 i Allmänt

Jag tror att jag har ganska stor hjälp av Elton i att både aktivera och fostra Bailey. Elton är så duktig, han tar sitt nya uppdrag på allvar. Han har också blivit mer vaktig än vanligt. När vi är ute har Elton alltid varit mån om att ha koll på mig, nu är det så kul att se att han är ännu mer noga med att hålla koll på Bailey. Och eftersom Elton är så duktig att komma, följa och stanna på mina kommandon, hoppas jag att Bailey ska lära sig att göra det samma av att bara hänga med, vi får se, lite tidigt kanske att börja träna på sånt. Vi är anmälda till valpkurs  med start i september iallafall.

10 veckor

Publicerad 2011-08-28 16:15:57 i Allmänt

Det är fortfarande lite si och så med ätandet. Bailey tycker inte om att äta själv. Morgon och kväll, då Elton får sin mat och om jag ställer matskålarna så att dom kan äta bredvid varandra, då går det bra. Och Elton är glad, han får mer mat än vanligt.

Brottning

Publicerad 2011-08-23 19:38:50 i Allmänt


Några gånger varje dag håller dom på så här. Ganska länge kan dom hålla på. Ibland varvar dom med en kort språngmatch, ibland blir Elton sur, troligtvis om Bailey bitit för hårt, ibland piper Bailey till, troligtvis om Elton varit för tuff, då brukar dom stanna upp, Bailey får en tröstande/ursäktande slick och sen brottans dom en stund till.

I bilen

Publicerad 2011-08-23 19:27:05 i Allmänt


Det börjar gå bra att åka bil nu. Idag passade han på att sova under färden, skönt.

Valpöra

Publicerad 2011-08-23 19:17:24 i Allmänt


Baileys högra öra ser ut som ett vuxenwhippetöra, det vänsta ser fortfarande ut som ett valpwhippetöra. Gå tillbaks å titta på tidigare bilder, man ser skillnad på öronen.

Bakat

Publicerad 2011-08-21 17:32:57 i Allmänt

Min granne Karin bjuder på så mycket gott, bärpajer, krämer, kakor och nu senast kalvdans med godaste körsbärssylten. Så jag kände att det var dags att bjuda igen. Hittade inspiration på http://www.knaada.com/ där man även kan hitta recept. Har inte provsmakat än, men det blev snyggt iallafall!



Fredagsmys

Publicerad 2011-08-19 14:53:12 i Allmänt

En vecka har vi haft Bailey här hemma nu. Jag har tittat lite omkring efter en valpkurs, men jag är kräsen, det måste kännas rätt. Får se vad det blir.

Det där med rumsrenhet handlar bara om att jag ska se till att han kommer ut i tid, då görs rätt sak på rätt plats. Det där med att inte jaga kanin, kräver att jag är med och styr upp det hela, det är ingen ide att låta Balder och Bailey vara ute tillsammans, för då tappar jag kontrollen. Sockan håller sig på tryggt avstånd, smyger in när Bailey sover.

Bailey och jag har varit ute på upptäcksfärd i skogen, själva utan Elton. Sen när Elton och jag skulle ta vår promenad spårade han min och Baileys krokiga väg, varje stickspår kontrollerades. Så klockrent har han nog aldrig gått ett spår tidigare. I fortsättningen ska jag ta med mig någonting ut för att lämna som spårslut åt Elton.

Vi har hälsat på på jobbet, tittat lite på kossor, traktorer och gräsklippare. Motorredskap som kommer dånandes snabbt förbi eller i riktning mot oss, är nog det som känns mest skrämmande just nu. Hundarna fick vara på "sitt rum" lite drygt en timme, utan gnäll.
 
I dag har vi haft "fredagsmys"! För Eltons del betyder det torka ur öronen, skrubba läpparna, borsta tänderna och klippa klorna, sen får han en dental-stick som nog är det bästa han vet. För Bailey fick det räcka med kloklippning. Han protesterade en del, men det gick ändå ganska bra. Annars har jag varje dag gjort en noggrann kroppsvisitering (fast det heter någonting annat när man gör det på hund, har jag för mig). Har passat på när tröttheten har gjort hundarna avslappnade och lugna. Jag har tittat efter fästingar och tittat i öron, mun och känt igenom tassar och ben, då brukar det inte vara några som helst problem att pilla med klorna.

I går var en bra matdag, i dag har vi hittils haft en sämre matdag. Men det känns iallafall skönt att Kennelmatte sagt att jag inte behöver oroa mig över hans nästintill outtröttliga vilja till att springa.

Solfläckssökare

Publicerad 2011-08-17 20:46:32 i Allmänt

Jag kan inte minnas att Elton någonsin varit så vild som Bailey är. Han älskar alla slags leksaker, han brottas med stora kuddar, tuggar på precis allt han kommer över, jagar allt som rör sig, bär eller släpar allt som går att greppa, kampar om han får motsånd  och tillochmed apporterar vid lek, eller så bara springer han runt som en tok. Han kommer som ett skott vid inkallning, om det görs när man ser att han själv är motiverad att komma.

Och jag fortsätter att oroa mig. Så som han springer kan han lätt skada sig på något hårt eller vasst. Han sover större delen av dygnet och en del av den vakna tiden går åt till att tugga och gnaga, men den tid han springer är ändå ganska stor. I dag har det varit varmt och skönt ute, dörren har stått öppen och hundarna har sprungit ute mycket. Så mycket att jag har börjat fundera på om jag kanske borde begränsa springandet. Både för att det är då risken är störst att han ska skada sig, men också för att det kanske inte är nyttigt för en så pass ung valp, som växer mycket att belasta kroppen för mycket. Man ska ju inte promenera med valpar, är det då okej att låta dem springa fritt hur mycket dom vill istället?

Jag tror det är dags att börja miljöträna så smått. Då kan jag bära runt honom i nya miljöer och han kan trötta ut sig av att ta in många nya intryck istället för att springa av sig allt valphull. På bilden nedan ser han så tunn ut, men han hittade en solfläck och somnade där utan att jag hade handen hos honom. Och idag har han ätit ganska bra.


Fjärde dagen

Publicerad 2011-08-16 19:20:01 i Allmänt

Det börjar utkristallisera sig en liten individ, med egen personlighet, i vår nya lilla familjemedlem. I morse accepterade Elton för första gången att Bailey la sig för att sova tätt intill honom. Fast jag är inte helt säker, det kan också varit så att Elton var för trött för att bry sig, eller för trött för att ens märka att den lilla kröp upp bredvid honom.

Och jag börjar tro att jag förstår vad alla har pratat om när dom sagt att Whippetvalpar är ovanligt vilda. Bailey är för vild för sitt eget bästa, så när han är vaken vågar jag inte släppa uppmärksamheten på honom alltför långa stunder. Det är tur att han sover mycket och tungt. Då kan jag passa på att få lite gjort och så har Elton och jag tagit en kort promenad bara vi två en gång om dagen. Hittils har han inte klarat av att somna själv. Jag kan lägga en hand på honom en minut och sen sover han så djupt att jag kan lämna honom. I vaket tillstånd däremot räcker det med att ett kompostgaller skiljer oss åt för att han ska börja gny.

Kennelmatte sa att han äter en deciliter fyra gånger om dagen. Hittils har jag inte lyckats få i honom så mycket varje dag, vilket gör mig till en orolig hönsmamma. Tycker att han börjar se tunn ut. I dag bestämde jag mig för att ett tag framöver ge fem gånger per dag för att kunna minska ner portionerna lite, och jag ska vara mycket konsekvent med mattiderna, 06.00, 10.00, 14.00, 18.00, 22.00, sen sova och sen upp för att kissa 01.00 och sen upp igen 05.30. Det kanske låter jobbigt, men jag tycker att det är jobbigare att vara orolig, så jag gör ett försök.

Sele

Publicerad 2011-08-15 08:11:07 i Allmänt


Jag tänker inte börja koppelträna riktigt ännu. Men lite då och då tänker jag låta honom ha på sig sele eller halsband iallfall. Första gången fick han en grisknorr att tugga på som avledning. Halsbandet kommer från kennelmatte, selarna har jag beställt billigt från nätet, reflexselet från hurtta satt inte så bra, men spårselet stl smal funkar ganska bra. Vi skaffar ett riktigt Whippetsele när han vuxit på sig lite.

På bordet

Publicerad 2011-08-15 07:54:13 i Allmänt


Elton är så duktig! Han hjälper mig att hålla ordning på lilla Bailey, som förstår Eltons språk så mycket bättre än mitt. Men när Elton behöver vara ifred och vila helt från sin uppfostrande uppgift får han vara på bordet.

Elton nappar inte på någon av Baileys lekinviter, däremot har Elton själv bjudit upp till lek utomhus vid ett par tillfällen. Han har också sagt ifrån på skarpen vid ett par tillfällen, men oftast behöver han bara använda små tillsägelser för att Bailey ska lyssna och förstå vad som gäller.

Bailey blir modigare och modigare, han ser ut att känna sig som en stor och tuff hund när han följer med Elton i hasorna ut på äventyr, men så fort något är skrämmande kommer han till mig för en trygg famn.

Fin morgon

Publicerad 2011-08-14 15:19:20 i Allmänt

Vi vaknade kl 5.00 trotts att vi var upp och ut kl 02.00, men så har vi hittils lyckats sköta toalettbestyren utomhus nästan varje gång.

Orolig natt

Publicerad 2011-08-13 11:02:16 i Allmänt

Bailey sov lungt på eller tätt intill mig hela natten. Vi var uppe en gång för att gå ut och kissa. Elton höll sig på sin kant och jag var orolig att han ska känna sig utkonkurerad och bortstött. Dessutom har han till och från tvättat sina tassar väldigt frenetiskt. Jag tror och hoppas att det beror på att Bailey sänder ut så många "jag är valp, ta hand om mig" signaler att Elton känner ett behov av att vårda och ger utlopp för det på sina tassar. Men ändå är jag lite orolig att han har fått något problem med tassarna. Jag försöker att ta vara på stunder av kvalitetstid, bara jag och Elton då Bailey sover, som nu, men Elton är också ganska trött.

Annars har Bailey träffat Balder, bilder kommer sen. Och jag funderar på hur jag smidigast ska hantera matningen då Elton tycker att valpmaten luktar ljuvligt och Bailey tycker att Eltons stora kulor är väldigt spännande.

Mycket nytt för en liten

Publicerad 2011-08-12 17:02:09 i Allmänt

Bailey pep olyckligt nästan hela resan hem. Väl hemma tydde han sig till mig. Elton tog det hela över förväntan, jag trodde att han skulle bli en sur-gubbe, men han var bara försiktigt nyfiken och höll sig på ett respektfullt avstånd. Först ville Bailey bara klänga på mig, men efter lite mat såg han sig omkring, gjorde en förskräckt upptäckt över katten. Sockan tog det också över förväntan, jag trodde hon skulle bli lika rädd som hon brukar bli för hundar hon inte känner, men även hon var försiktigt nyfiken. Sen tog tröttheten över och han slocknade i mitt knä. Efter en stund kunde jag lägga över honom i buren. Han sov bra. Vaknade pigg, fick komma ut och göra toalett på gräsmattan och sen var det lek! Även Elton kom igång. Och nu är det sova igen. Då kan jag passa på att tanka över lite bilder.

 

lugnet före...

Publicerad 2011-08-03 12:15:53 i Allmänt


I dag är Bailey 7 veckor, inte många dagra kvar nu tills han kommer hem till oss och (kan jag förmoda)vänder uppochned på (den just nu rådande) ordningen ;)

Brant

Publicerad 2011-08-03 12:01:34 i Allmänt


vissa dagar känns backen hem brantare än andra


men man kan stanna å mumsa vildhallon på vägen upp

Omaka par

Publicerad 2011-08-03 11:54:52 i Allmänt


Det är ingen vidare bild, tyvärr. Men det är en mås och en skarv som delar sittsten. Jag har varit hemma från jobbet i två dagar. Elton börjar nästan klättra på väggarna här hemma så vi tog den lite längre vägen till brevlådan, förbi stranden, och det var då vi fick se dem, måsen och skarven.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela